Hutspot / Wortelstamppot

Hutspot / Wortelstamppot

Hutspot / wortelstamppot is zeer makkelijk te maken. Vers en zeer goed vullend! Binnen een uur staat het eten op tafel! Met een tip om het nóg makkelijker en sneller te maken.

 
 Benodigde ingredienten:

 

- 1 grote ui of 2 kleine

- 400 gram Winterpeen / wortel

- 400 gram aardappel (liefste kruimige)

- 25 – 50 gram roomboter

- scheut melk

- nootmuskaat

- peper

- ongeveer 200 – 250 gram spekjes

- rookworst

 

Overige benodigdheden:

 

- snijplank

- scherp mes, evt mandoline/grove rasp

- grote pan

- bakpan voor spekjes, eventueel: een spatel

- grote lepel

- eventueel: ruim vergiet

- stamper

 

Bereiding:

 

* Wortelen en uien zijn vaak bij de supermarkt kant en klaar gesneden te koop, dat scheelt al veel tijd! Aardappelen zijn soms ook al geschild en gesneden te koop, let wel op dat dit speciaal voor stampotten is, niet gewone krieltjes of schijfjes gebruiken, deze pureren niet goed!

 

Snij de uien in reepjes, niet te grof. Het kookt deels stuk en tijdens het stampen zal het nog verder klein worden.

Snij de winterpeen/wortels in kleine blokjes of reepjes van maximaal een halve cm breed, maximaal 5 cm lang. Raspen van de wortel is ook een optie, met een grove rasp of mandoline.

Zet een bodem water in de grote pan. Schil de aardappels en snij ze in grove stukken van maximaal 4 cm dik, gooi deze in het water in de pan. Als alle aardappelen geschild zijn, spoel ze 2x goed af.

 

Met de aardappelen onder in de pan, doe eerst de wortelen bovenop de aardappelen, daar bovenop weer de ui. Vul de pan met water tot 1-2 cm boven de uien en zet deze op het vuur. Om de kooktijd te versnellen kan je eventueel heet water gebruiken.

Laat dit koken voor ongeveer 15-20 minuten koken.

Bak ondertussen de spekjes in een apart pannetje. Als het klaar is, draai het vuur uit.

Doe na ongeveer 12-15 minuten een rookworst (zonder plastic) in de stamppot pan erbij. Probeer deze grotendeels onder water te krijgen.

Schep voorzichtig een aardappel naar boven en prik met een vork of de aardappel al gaar en ‘brokkelig’ is. Zo niet, moet het nog wat langer opstaan.

 

Zodra de aardappelen gaar zijn, haal de worst uit de pan en leg deze op een bord.

Giet de pan af, bijvoorbeeld met een vergiet.

 

Doe de boter (naar smaak, roomboter maakt het geheel erg smeuïg. Zelf heb ik liever iets teveel dan te weinig) in de pan. Doe de spekjes in de pan (inclusief –een deel van- het bakvet!).

Begin met stampen! Tijdens het stampen met kleine scheutjes de melk toevoegen tot er een smeuïge constante substantie stamppot ontstaat.

Voeg een halve theelepel nootmuskaat toe en wat peper, stamp/roer dit goed door de stamppot.

 

Serveren met de worst en met mosterd naar smaak! 

Eet smakelijk!

  

Variatie tips:

 

  • Als je geen melk zou willen gebruiken, vang dan het vocht op bij het afgieten, na het koken. Gebruik dit dan in plaats van de melk
  • Uiteraard kan je deze stamppot ook zonder spekjes maken, maar gebruik dan meer zout en eventueel meer roomboter om het op smaak te krijgen.

Gerelateerde recepten

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Zwitserse Kaasfondue

Zwitserse Kaasfondue

Free Joomla templates by Ltheme